Monday, December 31, 2012

Rapport 7:HAPPY NEW YEAR

 Bilden är arrangerad

På verandan till the dormitory nr 1 i en av bungalowerna på Samurai Beach sitter Martina från Stuttgart och dricker morgonkaffe och röker en cigarett. Klockan är knappt halv sju och de första solstrålarna letar sig ner genom det täta lövverket och lyser upp vid det lilla bord hon sitter och de oppossums som trummat på bungalowens tak under natten har antagligen gått och lagt sig.
Martina säger att hon vill sluta röka, men tror inte hon klarar språnget redan nu på nyårsnatten.

Cigarettpaketen här i Australien är för övrigt riktigt ruskiga saker. Dels är de helt anonyma och har en färg som är utstuderat obehglig. På paketen finns också två bilder, båda föreställande en för tidigt född baby som ligger i en kuvös och kippar efter luft genom en slang ner i strupen och med texten: SMOKING HARMS UNBORN BABIES (för tidig födsel anses vara en av konsekvenserna av att modern rökt under graviditeten.) Bilderna kan också visa på en cancerangripen lunga, sotig och grå eller en närbild på en munhåla med en tydlig och välexponerad cancerangripen tunga.
För övrigt kostar ett paket cigaretter ca 120 kronor (A$ 17.)

Jag lämnar Martina och Samurai och tar cykeln och drar ner den knappa milen till Nelson Bay, Schoal Bay och ner mot populära Fingals Beach.
Sätter mig på en av Gloria Janes uteserveringar och dricker en dubble shot flat white och läser dagens tidningar; The Daily Telegraph (som påstår sig vara ”Sydneys biggest selling newspaper”) och lokala Newcastle Herald. (Det finns också en ännu mer lokal variant Port Stephens Examiner, men den har knappt några nyheter utan förefaller bara vara ett annonsorgan för traktens många fastighetsmäklare!)
Framsidan av Daily Telegraph pryds av jättebild av Kylie Minouge med Sydney Harbour Bridge i bakgrunden (vad annars?) medan Newcastle Herald uppmuntrar sina läsere med följande rubrik: SICK OF THE DRINK, med underrubriken: Alcohol use puts 10 in hospital everyday!
En hastig genomläsning av de båda drakarna är sannerligen ingen munter läsning. Det är mest enspaltare och notiser om bilister som åkt fast för antingen rattfylleri (vanligt) eller för att ha kört för fort, 198 km/tim på 90-väg (också ganska vanligt.)
På beacherna i Sydney har en haj varit i farten. Den bet loss ett 30 cm stort stycke ur surfbrädan (frigolit + plast) för en av strandens livräddare, ett par smärre kåkar har brunnit upp/ner i Newcastle, två hästar strök med i en bilolycka på Nelson Bay Rd och en ryttartävling blev rejält försenad eftersom man upptäckte en halv meter lång orm på tävlingsbanan.
En händelse av det mera udda slaget var när ambulansen fick rycka ut och befria en man som på något oförklarligt sätt fastnat i sin gjutna, ornamenterade sänggavel. En rapport från sjukhuset säger att mannen är allvarligt skadad men ej livshotande.

Ja, som ni märker så är det mesta vi gör farligt. Livsfarligt! Rökning, okey det visste vi redan. Men att det skulle vara förenat med livsfara att gå till sängs är däremot nytt.

Ja i Australien snackar man inte så mycket om regeringen och politik och sånt småkrafs. Här är ytligheten dominerande och någon debatt utanför parlamentets väggar i Canberra tycks det inte vara.
-Här kan en gruvjobbare tjäna över A$ 100.000 per år men knappt stava till sitt namn, säger Sarah från Scones syrligt. Hon berättar att dom i gruvorna som regel jobbar tio dagar och är lediga tio.
-Då sticker dom flesta till Thailand eller Bali. Det är brudar och booze som gäller. Nej det finns inte plats för någon vitter debatt.

Förra gången jag besökte landet tog jag bil ut till en av dessa gruvstäder. Det kan vara 5000 män som bor i s.k. dongs (inredda containers) och ett tiotal kvinnor som svarar för servicen på de många och ganska dyra pubarna. På vissa stället kör brudarna toppless, berättades det och på lördagskvällarna dök det upp någon avdankad prisboxare som gruvjobbarna fick puckla på för 20 dollar. Lyckades dom fälla det ärrade proffset, fick dom 200.
Det luktade adrenalin, svett och pilsner på pubarna in the Outback!


Ja, det är nyårsafton idag och för mig infaller det nya året cirka tio timmar före er (som bor i Sverige alltså). Jag har inga nyårslöften jag vill infria 2013. (Ska försöka får Martina från Stuttgart att göra ett försök att ompröva sitt beslut.)
Det är ju tyvärr så att egenheter och egendomligheter och beteenden (goda som dåliga) har en tendens att gräva sig in i celler och gener allt efter som tiden går. Så för min del är det väl antagligen redan för sent och jag (liksom min omgivning) får väl stå ut med eventuella tillkortakommanden.

GOTT NYTT ÅR önskar

/leif





2 comments:

Anonymous said...

Vad är väl ett bad på beachen mot en dusch i regnet på Andra Långgatan? Suck.
Här kommer i alla fall en hälsning från en lång helg som började i sol och snö i ett ljuvligt och jullikt Småland och som nu övergått i ett grått och vått Nyårsgöteborg.
Gott Nytt År hälsar Bo och Lena (och blondinen på Pedagogens fik)

Unknown said...

Gott Nytt år på dig denna första dag på det nya året som börjat med att Amerika flyttat fram sin ekonomiska ättestupa två månader. Skall vi vara glada för det?
Martina har nog inte bestämt sig ännu för att sluta, det måste man nog göra. Nyårslöften är skit och hjälper föga.

Peter