Monday, January 14, 2013

Rapport 9:AUCKLAND

Auckland 14 januari 2013

    Kyra, Mathew och Vegas och a paddleboard


Kom hit till Auckland den 10:e och blev hämtad av släktingar. Har tagit det lugnt, cyklat lite men i stället ägnat den gågna helgen åt vattensporter av olika slag, mest bröstsim men också försökt mig på lite surfing. Har besökt ett tiotal beacher i och runt huvudstaden.
Bor hos släktingarna Kyra, Mathew och sonen Vegas och Kyras mamma Rachel. Har ett eget litet gästhus till förfogande.

Jag har vatten i vänster knä (och vågor i håret, skulle antagligen en lustigkurre ha tillagt.) Det gör inte ont varken när jag går eller cyklar, men jag upplever som om själva knäleden var svullen och att jag har svårigheter att räta ut benet. (Jag har faktiskt kännt av det sedan jag började cykla i Australien i början av december.) Har konsulterat ett antal lokala amatör-medicinmän. De påstår att jag ska knapra Glucosamin! Tog därför en cykeltur upp till köpcentrat i Mount Albert, förorten där jag bor, och som helt domineras av kinesiska affärer. Cirka 30 olika retailers och grossister allt ifrån billiga s.k. dollarbutiker till storslagna restauranger och grossister i allt från billiga textilvaror till köksutrustningar och byggmaterial. I några av shopparna var det naturmedicin som stod på menyen. I en av dessa köpte jag detta glucosamin som ska få vänsterknät att bli som nytt igen, som försäljaren utttryckte saken. Jag köpte 60 stycken tabletter av märket Health King!

Annars är det paddle-boarding som är den stora hypen här i Auckland och antagligen i stora delar av såväl nord- som sydön här i Nya Zeeland. Det handlar kort och gott en surfbräda, modell större, på vilken man står upp och tar sig fram med hjälp av en paddel. Min släkting Mat (Mathew) är en hängiven surfare och tidigare skatebordare (dessa verksamheter tycks gå hand i hand) ägnar numera en stor del av sin fritid åt dels att paddla sin sufbräda, men också utveckla ett slags segel, som ska ersätta paddeln. Jag har hjälpt honom att tillverka en slags prototyp. Vi klippte och sydde en hel eftermiddag.
(Jag kan erkänna att jag helt utan framgång har försökt paddla en av dessa paddleboards. Saknar helt enkelt erfoderlig balans, antagligen en följd av att jag har vatten i vänsterknät!)

Men snart är det dags för cykling igen. Det blev av olika skäl bara cirka 850 km i Australien.
Min plan är att dra härifrån Auckland på onsdag. Första etappen går till Thames, porten till Coromandelhalvön. Härifrån räknar jag emellertid att dra söderut via Paeroa och Te Araho mot Matamata och Rotorua, där jag räknar med att stanna några dagar.
Målet är sedan att cykla österut till Whakatani/Opotiki och ta mig runt den stora ”halvö” som sticker ut som en puckel i Stilla Havet och skiljer Bay of Plenty i norr från Hawkes Bay i söder. Förhoppningsvis kommer det att innebära en hel del tuffa bergspass. Cycling är till skillnad från bicycling som dom säger i en engelsk tecknad film en fråga om att lida: cycling is to suffer!!!

Från Mount Albert strax väster om huvudstaden önskar jag alla en mild vinter

/Leif

1 comment:

Freddy said...

Glukosamin kan absolut vara värt att testa och Health King låter mycket förtroendeingivande. Här i norska Elverum är det allt annat än mild vinter. Sedan flera dagar ligger temperaturen på 20-27 minusgrader men på onsdag utlovas värmebölja med - 13.