Tuesday, October 01, 2013

CUBA: EVERY CLOUD HAS SILVER LINING


För de som följt utvecklingen på Kuba är det kubanska folket umbäranden under den s.k specialperioden inte någon överraskning. Landets ekonomi totalhavererade ju i samband med Sovjetunionens sammanbrott 1989. (Att USA samtidigt skruvade till det embargo som rått sedan 1960-talet, genom den s.k. ”Toricelli Act,” gjorde inte situationen bättre.) Enligt en undersökning sjönk näringsintaget från 3,052 kalorier/dag 1989 till drygt 2,000 kalorier/dag 1993. En del undersökningar visar på lägre siffror, 1,850 kalorier/dag. (Ett rekommenderat lägsta värde är 2,100 – 2,300 kalorier.)
Men inget ont utan att det har något gott med sig; En forskningsrapport publicerad i American Journal of Epidemiology och som redovisas i Tim Jacksons utmärkta bok Välfärd utan tillväxt” visar att mellan 1997-2002, minskade antal dödsfall i landet till följd av diabetes (51%), hjärt- och kärlsjukdomar (35%) och stroke (20%).
Dessutom ledde krisen till en total omställning av jordbruksproduktionen, vilket lett till att man sedan flera år tillbaka dels är åter på samma produktionsnivå som innan krisen och dels utgör ett ekologiskt exempel och föremål för stor internationell uppmärksamhet. Enligt Världsnaturfondens (WWF) årsrapport ”Living Planet Report 2006” är Kuba det enda landet i världen med hållbar utveckling: ”No region, nor the world as a whole, met both criteria for sustainable development. Cuba alone did, based on the data it reports to the United Nations.” (Living Planet Report 2006.)

Läs också: Omställningens Tid av Björn Forsberg
                  Kubas omställning till ekologisk hållbarhet av Jan Strömdahl
                  Kollaps av  David Jonstad

Om Omställningens tid har jag skrivit tidigare. Det kan du läsa här!


IN ENGLISH

For those who have followed the development in Cuba is the Cuban people´s hardship during the so called "special period" not a surprise. The country´s economy completely wrecked when the Soviet Union collapsed in 1989. (The U.S. also screwed up the embargo that has prevailed since the 1960s, through the "Toricelli Act," which didn´t make the situation better.) According to a survey fell the nutrient intake from 3,052 calories / day in 1989 to roughly 2,000 calories / day in 1993. Some studies show even lower figures, 1,850 calories / day. (A recommended minimum value is 2.100 to 2.300 calories.)
But every cloud has a silver lining! A research report published in the "American Journal of Epidemiology," recorded in Tim Jackson's excellent book "Welfare without growth" shows that between 1997-2002, decreased the number of deaths in the country as a result of diabetes (51%), cardiovascular diseases (35%) and stroke (20%).
Moreover, the crisis resulted in the complete conversion of agricultural production, which led to for several years ago the Cuba is back on the same production level as before the crisis, and partly constitute an ecological example, and the subject of much international attention. According to the World Wildlife Fund's (WWF) annual report "Living Planet Report 2006" Cuba is the only country in the world with a sustainable development: "No region, nor the world as a whole, met both criteria for sustainable development. Cuba alone did, based on the data it reports to the United Nations. "(Living Planet Report 2006.), and the subject of much international attention.


An interesting article about The Organic Revolution in Cuba in The Guardian can be red here!.

No comments: