För de som följt utvecklingen på
Kuba är det kubanska folket umbäranden under den s.k
specialperioden inte någon överraskning. Landets ekonomi
totalhavererade ju i samband med Sovjetunionens sammanbrott 1989.
(Att USA samtidigt skruvade till det embargo som rått sedan
1960-talet, genom den s.k. ”Toricelli
Act,” gjorde inte situationen bättre.)
Enligt en undersökning sjönk näringsintaget från 3,052
kalorier/dag 1989 till drygt 2,000 kalorier/dag 1993. En del
undersökningar visar på lägre siffror, 1,850 kalorier/dag. (Ett
rekommenderat lägsta värde är 2,100 – 2,300 kalorier.)
Men inget ont utan att det har något
gott med sig; En forskningsrapport publicerad i American Journal of
Epidemiology och som redovisas i Tim Jacksons utmärkta bok ”Välfärd
utan tillväxt” visar att mellan 1997-2002, minskade antal dödsfall
i landet till följd av diabetes (51%), hjärt- och kärlsjukdomar
(35%) och stroke (20%).
Dessutom ledde krisen till en total
omställning av jordbruksproduktionen, vilket lett till att man sedan
flera år tillbaka dels är åter på samma produktionsnivå som
innan krisen och dels utgör ett ekologiskt exempel och föremål för
stor internationell uppmärksamhet. Enligt Världsnaturfondens (WWF)
årsrapport ”Living Planet Report 2006” är Kuba det enda landet
i världen med hållbar utveckling: ”No
region, nor the world as a whole, met both criteria for sustainable
development. Cuba alone did, based on the data it reports to the
United Nations.” (Living Planet
Report 2006.)
Läs också: Omställningens Tid av
Björn Forsberg
Kubas omställning till ekologisk
hållbarhet av Jan Strömdahl
Kollaps av David Jonstad
Om Omställningens tid har jag skrivit tidigare. Det kan du läsa här!
Kollaps av David Jonstad
Om Omställningens tid har jag skrivit tidigare. Det kan du läsa här!
IN ENGLISH
For those who have followed the
development in Cuba is the Cuban people´s hardship during the so
called "special period" not a surprise. The country´s
economy completely wrecked when the Soviet Union collapsed in 1989.
(The U.S. also screwed up the embargo that has prevailed since the
1960s, through the "Toricelli Act," which didn´t make the
situation better.) According to a survey fell the nutrient intake
from 3,052 calories / day in 1989 to roughly 2,000 calories / day in
1993. Some studies show even lower figures, 1,850 calories / day. (A
recommended minimum value is 2.100 to 2.300 calories.)
But every cloud has a silver lining! A
research report published in the "American Journal of
Epidemiology," recorded in Tim Jackson's excellent book "Welfare
without growth" shows that between 1997-2002, decreased the
number of deaths in the country as a result of diabetes (51%),
cardiovascular diseases (35%) and stroke (20%).
Moreover, the crisis resulted in the
complete conversion of agricultural production, which led to for
several years ago the Cuba is back on the same production level as
before the crisis, and partly constitute an ecological example, and
the subject of much international attention. According to the World
Wildlife Fund's (WWF) annual report "Living Planet Report 2006"
Cuba is the only country in the world with a sustainable development:
"No region, nor the world as a whole, met both criteria for
sustainable development. Cuba alone did, based on the data it reports
to the United Nations. "(Living Planet Report 2006.), and the
subject of much international attention.
An interesting article about The Organic Revolution in Cuba in The Guardian can be red here!.
No comments:
Post a Comment